Welke blessures komen vaak voor bij voetbal?

Voetbal is de meest voorkomende sport in Nederland met meer dan een miljoen actieve leden. Dit zorgt jaarlijk voor een hoop blessures. Bijna een derde van de blessures die ontstaan bij voetbal is een enkelblessure en alleen bij hardlopen komen er meer blessures voor. Lees hieronder meer over de veelvoorkomende blessures.

Wat zijn de meest voorkomende blessures bij voetbal?

Doordat voetbal een contactsport is, ontstaan er veel blessures. De oorzaak van een blessure kan acuut zijn, dit kan veroorzaakt worden door een botsing, misstap of tackle van de tegenstander. Het kan echter ook komen na verloop van tijd. Denk hierbij aan het overbelasten van de spieren, het gebruik van verkeerd schoeisel of een slechte ondergrond. De blessures die het meeste voorkomen, hebben we voor u hieronder op een rijtje gezet:

enkelbrace

Hoe kan ik deze blessures behandelen?

Enkelblessure

De meest voorkomende blessure in het voetbal is een enkelblessure. Vaak wordt er verkeerd geland op de enkel of door een draaibeweging klapt de enkel naar binnen toe. Zo kan er te veel rek komen op de enkelband of zelfs een scheuring. De enkel zal snel dik, pijnlijk en blauw worden. Om te voorkomen dat je weer je enkel verzwikt, kan het goed zijn om een Push Sports Enkelbrace Kicx of een Bioskin Trilok aan te schaffen. Dit verstevigt je enkel en voorkomt dat het niet weer gebeurt.

Knieblessure

Een knieblessure komt ook erg vaak voor in het voetbal. Door een verkeerde landing of een verkeerde draaibeweging klapt de knie naar binnen of naar buiten. Vaak is de voorste of achterste kruisband dan opgerekt of gescheurd, de meniscus is gescheurd of de binnen- of buitenkant is gescheurd. De knie zal dan erg warm aanvoelen en ook dik worden. Bij deze blessure is een lange revalidatie nodig. Bij de revalidatie kan een Push Sports Kniebrace of Bioskin Gladiator erg van belang zijn, dit verstevigt de knie en zorgt ervoor dat het niet terugkomt.

Hamstringblessure

Bij een hamstringblessure tijdens het voetbal schiet het er vaak opeens in. Meestal is dit het gevolg van geen goede warming-up. De hamstring heeft 6 weken nodig om te herstellen. De hamstring kan namelijk al eerder goed aanvoelen, maar dan is de kans groot dat deze nog niet helemaal hersteld is. Bij een sprintje merk je dat deze nog niet goed hersteld is. Wanneer u te vroeg begint, is de kans ook groot dat de zelfde hamstringblessure weer plaatsvindt. De Bioskin Bovenbeenbrace is hier uitermate geschikt voor.

 

Liesblessure

Een liesblessure kan zowel acuut of een overbelastingblessure zijn. De pees in de overgang van spier op bot is dan beschadigd. Door de bewegingen die gevraagd worden bij het voetballen, is de kans op een liesblessure groter dan normaal. Om deze herhaling van deze blessure te voorkomen, kan het van belang zijn dat er stabiliteitsoefeningen gedaan worden. De Bioskin Compressiebroek kan hiervoor een handig hulpmiddel zijn.

Bovenbeenblessure (Quadriceps)

De aanhechting van de quadricepsspier kan zorgen voor overbelasting en pijnklachten. Deze blessure komt vaak voor bij kinderen die in korte tijd erg veel gegroeid zijn. De botten nemen dan eerst in lengte toe en de pezen en botten volgen daarna. Om revalidatie van deze blessure voorspoedig te laten verlopen is het erg aan te raden om een Push Sports Patellabrace of Bioskin Bovenbeenbrace aan te schaffen. Dit zorgt voor een versnelde bloedsomloop in de knie, waardoor de knieklachten ook sneller weg zullen gaan.

Kuitblessure

Ook is een kuitblessure een veelvoorkomende blessure bij voetbal, met name door het vele malen springen en landen maar ook afzetten bij sprinten. Ook kan een plotselinge beweging de oorzaak zijn van een kuitblessure, denk hierbij aan zweepslag. U ervaart dan hevige pijn aan de voet. Het is dan ook niet verstandig om door te volleyballen en er wordt u aangeraden om rust te nemen. Wanneer u weer wilt gaan belasten, kunt u het beste gebruik maken van de Bioskin Calfskin.

Wat kun je doen om sportblessures bij voetbal te voorkomen?

U kunt een aantal dingen doen om blessures te voorkomen. Een eenvoudige en effectieve manier om te voorkomen is het dragen van braces. Braces stabiliseren en beschermen het lichaamsdeel tegen verzwikking, verdraaiing en overbelasting. Ook is een goede warming-up en cooling down belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren warm worden. Ten slotte zijn het dragen van de juiste schoenen en kleding essentieel. Goede schoenen en kleding bieden de juiste draagcomfort, stabiliteit, schokdemping en grip.

Veelgebruikte voetbal oefeningen

Oefenen van dribbelvaardigheden 

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een goede voetballer is overzicht. Wanneer een voetballer dit heeft, kan die met alle rust voetballen. Dit kan je trainen door pionnen neer te zetten en in een slalom door de pionnen te gaan. Hierbij moet je proberen tussen het dribbelen door om je heen te kijken. Probeer met zo weinig mogelijk fouten en zo weinig mogelijk naar beneden te kijken te zien wat er om je heen gebeurt.

Oefenen van schietvaardigheid 

Zet een pion op 20m van de 16 meter lijn af en zet in een rechte lijn nog 3 pionnen 5 meter uit elkaar naar de 16 meter lijn toe. Leg vervolgens 5 ballen op de 16 meter lijn en start vanaf de punt van de 16. Ren vervolgens op 50% naar de verste pion toe en bouw de sprintsnelheid op wanneer ze naar de volgende pion moeten. Rond af op goal en loop rustig uit naar het startpunt.

voetbal oefening